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Introduction  

 
The European Association of CCP Clearing Houses (EACH) represents the interests of Central 

Counterparties (CCPs) in Europe since 1992. CCPs are financial market infrastructures that 

significantly contribute to safer, more efficient and transparent global financial markets. EACH 

currently has 19 members from 15 different European countries. EACH is registered in the 

European Union Transparency Register with number 36897011311-96. 
 

EACH appreciates the opportunity to provide feedback to the ESMA Consultation Paper on 

Draft Guidelines on the application of the circumstances under which a CCP is deemed to be 

failing or likely to fail (Article 22(6) of CCPRRR) (hereinafter called “The consultation”). 

 

 

Section II.5 – Draft Guidelines on the application of the circumstances 

under which a central counterparty is deemed to be failing or likely to fail 
 

Guidelines 1 & 2 

Question 1: Do you agree with the proposed Guidelines 1 and 2, specifying the general 

considerations in determining if a CCP is failing or likely to fail? If not, please explain. 

 

Yes, EACH agrees with the proposed Guidelines 1 and 2. We particularly welcome that the 

Guidelines recognise that the determination that a CCP is failing or likely to fail should remain 

an expert judgement and should not be automatically derived from any of the objective 

elements alone. This expert judgment, as opposed to an automatic determination, is important 

for dealing with what would likely be a very extreme situation such as the resolution of CCP. 

 

However, we would like to stress that, in our opinion, a CCP should only be put in resolution 

once the CCP’s recovery process is exhausted or it is clear that it will be insufficient to restore 

the CCP’s viability. This is reflected in the FSB’s guidelines on resolution1 which prescribe that 

resolution is triggered when “recovery plan and any rules and procedures for loss allocation 

have failed to return the FMI to viability or have not been implemented in a timely manner”, 

or when recovery measures are “not reasonably likely to return the FMI to viability or would 

otherwise be likely to compromise financial stability’”. We suggest that this reference to the 

FSB guidelines shall be included in the final Guidelines. 

 

Guideline 3 

Question 2: Do you agree with the proposed Guideline 3, considering the availability and 

adequacy of the CCP’s recovery tools in determining if a CCP is failing or likely to fail? If 

not, please explain. 

 
1 https://www.fsb.org/wp-content/uploads/r_141015.pdf  

https://www.fsb.org/wp-content/uploads/r_141015.pdf
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Yes, EACH generally agrees with the proposed Guideline 3. We would particularly stress the 

qualification “to the extent the information is available” under point (c) of Guideline 3, as the 

information about third-party stakeholders may or may not be readily available. 

 

Guidelines 4 & 5 

Question 3: Do you agree with the proposed Guidelines 4 and 5, considering the financial 

resources of the CCP’s in determining if a CCP is failing or likely to fail? If not, please 

explain. 

 

Yes, EACH agrees with the proposed Guidelines 4 and 5. 

 

Guideline 6 

Question 4: Do you agree with the proposed Guideline 6, considering the operational 

capacity of the CCP in determining if a CCP is failing or likely to fail? If not, please 

explain. 

 

EACH Members would respectfully question point (b) of Guideline 6, which states that “the 

loss of confidence of its clearing participants and other stakeholders in the CCP’s ability to 

manage risks, operationally and/or financially”. The rationale behind our position is the 

following: 

• Points 22 and 23 of Section C of the Annex included in the Level 1 text ("Matters that 

the resolution authority is to consider when assessing the resolvability of a CCP”) 

specify that, when assessing the resolvability of a CCP, the resolution authority should 

assess to what extent the impact of a CCP resolution on the financial system, the 

economy and on financial market’s confidence can be evaluated. Therefore, to our 

understanding the potential financial market’s loss of confidence should be considered 

as a consequence of the resolution that is to be analysed ex-ante, rather than a trigger 

for resolution.  

In addition, we would like to point out that Article 22(3) of the Level 1 text specifies 

that a CCP is deemed to be failing or likely to fail if (a) it CCP infringes, or is likely to 

infringe, its authorisation requirements in a way that would justify the withdrawal of its 

authorisation; (b) it is unable, or is likely to be unable, to provide a critical function; (c) 

it is unable, or is likely to be unable, to restore its viability through the implementation 

of its recovery measures; (d) it is unable, or is likely to be unable, to pay its debts or 

other liabilities as they fall due; (e) it requires extraordinary public financial support. A 

loss of stakeholders’ confidence does not seem to be foreseen among the above listed 

circumstances. This loss of confidence would by definition be unilateral and have 

commercial or other interests behind, disguised in a different manner. 

• The three indicators included in paragraph 36, i.e. a decrease in transactions submitted 

for clearing, the intention of liquidity providers to decrease the amount of the CCP’s 

liquid resources, as well as the intention of clearing members to terminate their 

contract with the CCP may not be directly related to the CCP’s business activities or its 
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inability to perform at the required level. It may rather be linked to clearing members’ 

choice of clearing or other commercial decisions. Furthermore, these indicators may 

be very challenging to measure and not accurately reflect the level of confidence in the 

CCP’s capacity to manage risks. 

 

In addition, EACH Members are of the opinion that paragraph 35 of the consultation, which 

states that a CCP’s loss of business to the competitors may be a reason to consider the CCP as 

failing or likely to fail, may have a negative impact on competitiveness as there could be many 

reasons behind a clearing member’s decision to move its business to another CCP. 

Furthermore, the paragraph refers to the loss of business that should be “massive and 

uncontrolled”. However, any clearing member always has the obligation to settle any open 

positions, and as a consequence even if such member intends to move its business, it can only 

do so with future trades that offset the original ones. Therefore, it is not clear how this process 

could result “uncontrolled”. In addition, it is not fully clear if this paragraph refers to just 

moving business to another CCP or actually terminating the relation with the CCP. In case of 

the latter, CCPs usually have notice periods in place with the objective of preventing an 

uncontrolled loss of business.  

 

If clearing members plan to leave the CCP, they have the right to do so as long as they honour 

their existing obligations towards the CCP. Should the clearing members’ decision to leave 

endanger the existence of the CCP, the CCP can activate its orderly wind-down plan, as it 

should be clear that a CCP without any business would not have any critical functions anymore. 

Therefore, we would argue that the indicators referred to above should only be taken into 

account as additional elements but not as substantial evidence underlying a failure or like to 

fail determination  

 

Guideline 7 

Question 5: Do you agree with the proposed Guideline 7 specifying other requirements 

for continuing authorisation in determining if a CCP is failing or likely to fail? If not, 

please explain. 

 

EACH overall agrees with the proposed Guideline 7. We particularly agree with the reference 

that “its authorisation requirements in a way that would justify the withdrawal of its 

authorisation pursuant to Article 20 of EMIR”. We believe this is correct as it avoids 

circumstances of automatic changes towards resolution (e.g. a temporary breach of an 

authorisation requirement, such as a temporary breach of the EMIR notification threshold, may 

not automatically mean that the CCP is failing or likely to fail). However, we would like to 

underline that paragraph 42(e) “major on-going litigation or disputes to which the CCP is a 

party” should, by itself, not lead to failing or likely to fail determination just because the CCP 

is involved in a litigation or dispute. Only once the final verdict has come out, which could 

affect the financial position of the CCP or impede its ability to perform its critical functions, a 

failing or likely to fail determination can be justified (i.e., 42(e) can only lead indirectly to failing 

or like to fail determination and hence can be removed). 
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EACH is also wondering what the provision in guideline 7(a) on a “sizeable pool of clearing 

participants” means in practice. We understand it can be measured by number of clearing 

members, however we see a need for further specification when a “sizeable pool” is reached. 

 

Guidelines 8 & 9 

Question 6: Do you agree with the proposed Guidelines 8 and 9 on information sharing? 

If not, please explain. 

 

EACH agrees with the proposed Guidelines 8 and 9. 

 

 

Section II.7 – Annex III: Cost-benefit analysis 

 
Question 7: Do you agree with the proposed Option 2? If not please explain. If yes, have 

you identified other benefits and costs not mentioned above associated to the proposed 

approach (Option 1)? 

 

Yes, EACH Members agree with Option 2. 

 

 


